Lönnsjö Coaching växer

Tänk att sitta med dina egna tankar, bara bolla med dig själv och vara ekonomiavdelning, marknadsföringsexpert, säljchef och företagsutvecklare. Och UTFÖRARE. Allt ska flyta på och hålla ihop.

Känner du igen dig? Då tror jag att du är entreprenör och egenföretagare som jag. Vi om några behöver en coach, ett bollplank, någon att ösa ur frustration och fira framgångar med. Och så en dag kände jag att jag verkligen behöver någon mer med mig, någon som tar striden vid min sida, någon som vill ha kul och utveckla andra och sig själv tillsammans med mig och Lönnsjö Coaching.

I samma vända kom möjligheten att ta in ett av det bästa ledarskapsprogrammen in i verksamheten och med det kom det naturliga steget att växa. Idag tar Lönnsjö Coaching det steget och ska få underkonsulter in i teamet. Team of Heroes, så ska det heta! För Lönnsjö Coaching är ju företaget som vill vara din hjälte och få äran att vara stenen som startar första ringarna på vattnet.

Idag hade jag möte med en eventuell första kandidat till Lönnsjö Coaching & Team of Heroes. Om vi får henne till teamet kommer det vara ett starkt berikande tillskott och tillföra mycket kompetens, arbetsglädje och värme. Håll ögonen öppna för att få veta vem personen är ;-)

Inom kort kommer vi att finnas i Skövde, Tidaholm, Falköping, Göteborg, Borås, Eskilstuna och Jönköping. Täcker du in något annat område så kontakta mig :-)

Fantastiska kvinnor

1921 fick kvinnor rösträtt i Sverige, för några hundra år sedan satt Europas aristokrater och röstade om huruvida kvinnor är människor eller djur. Människa vann med en röst.

Vi har kommit så långt, men ändå är det fascinerande att inse att det fortfarande inte är jämställt, att kvinnor tjänar mindre och har det allmänt tuffare att slå sig fram. Och det är här i vårt fantastiska land. Börjar vi snegla åt andra länder är det en helt annan historia.

Sååå. med det sagt så vill jag istället höja alla som är makalösa, fantastiska, modiga och driftiga. Som ger själva tusan i normer och går sin egna väg. Alla våra vardagshjältar som lagar mat, plåstrar sår, ger kärlek och som lyfter varandra. Pratar jag bara om kvinnor nu? Nej verkligen inte. Män som ser det som självklart att vara med sin familj lika mycket som frun, som lyfter frun och som blir lyft av henne. Män som älskar, plåstrar och stöttar. Ni är så viktiga.

Vi måste stötta varandra och låta varandra växa. Inte blunda och snacka ned. Var dig själv och lär dina barn att vara som de vill. Gå din egna väg och njut.

Ett extra tack till alla fantastiska människor historiskt och i nutid som står upp för att vi ska få ett bättre liv och en tryggare vardag.

Ta hand om er och varandra.

Perfektionism som förstör på arbetsplatsen

Torsdag eftermiddag och den stora rapporten som varit din uppgift ska in om två timmar. Du har läst igenom den och skrivit om den sisådär 5 gånger. Men den är inte riktigt klar. Du skjuter upp det. Du väntar. Glömmer faktiskt bort det…försöker du intala dig själv. På fredag morgon krävs det av dig att skicka in den… Din ångest växer du ursäktar och ber att få komplettera. Bara några dagar till. 

Känner du igen dig själv eller någon annan i din omgivning. Han eller hon som aldrig blir klar med något, som lägger galet mycket tid på fel saker och som hellre dör än att lämna ifrån sig något halvfärdigt. Om det är du själv kanske du börjar lägga saker längst ned i högen om och om igen. Bara tanken på att börja göra något är jobbigt eftersom du redan nu oroar dig för hur slutresultatet ska bli. Och om du aldrig blir klar så behöver du ju aldrig få kritik för slutprodukten! 

Ja, efter det här så behöver jag väl knappt påpeka att en perfektionist kan vara ett företags största mardröm. Allt tar mer tid än det behöver om det ens blir klart, personen ser inte när det är klart och gott nog. I scenariot ovan handlar det om perfektionism som är sjuklig och som till och med är skadlig för personen. Men även lättare form av perfektionism drar ner effektiviteten på fel ställen.  

Perfektionism är självklart bra på avgränsade områden som kirurgi, säkerhet… ja där allt måste vara exakt. På övriga områden är det inte nödvändigt. Perfektionism i ett kontor där personen ska skriva ett veckobrev till kollegorna som skrivs om in absurdum och som får ta en dag för att det ska vara perfekt är som att blankpolera en asfaltsväg. Inte bra! 

Så nästa gång du irriterar dig på kollegan eller din anställda att inget blir gjort så fundera på om hon eller han faktiskt är gediget rädda för kritik eller att lämna något som inte motsvarar deras orimliga krav. De personerna behöver din hjälp och kan bli dina bästa anställda om de får det stöd de behöver. 

Perfektionism kan även vara ett symtom på osäkerhet och en jakt på andras bekräftelse. För att bryta det behövs arbete med beteenden på en djupare nivå och personen måste först själv se att beteendet finns och att det skapar problem för andra såväl som personen själv. 

Ställ bra frågor utan att vara anklagande och visa att du verkligen bryr dig. Fråga öppna frågor kring personens arbete och hur han eller hon mår på ett snyggt sätt. När förtroendet finns kan du säkert själv känna om det är läge att komma in på ämnet ”Jag har lagt märke till att du är väldigt noggrann när du gör xxx, hur tänker du om det?” ”Vad leder det till?” ”Hur påverkar det dig att vara så noggrann?” ”Hur påverkar det andra?” ”Vad mer?”  Var varm, öppen och gedigen när du ställer frågorna. Fortsätt att nysta och se om personen själv kommer fram till någon lösning.  

Om det känns svårt kan det vara en vinst att göra en gemensam workshop eller liknande kring mer mjuka värden, självkänsla och självförtroende osv. Om ni är anslutna till företagshälsa kanske det är något eller ta in en coach eller terapeut som kan stötta i frågorna. 

Jag har själv gjort resan från extremt osäker och med många perfektionism-drag som gjort det tufft för mig många gånger. När chefen bad mig att ”runda i hörnen” och inte göra alla dokument och delar i projektarbetena by-the-book så förstod jag inte vad han menade. Hur skulle jag veta vad som kan tas bort?! Om jag gör det kanske jag får kritik sedan! Då kommer jag att dö. Jag kan garantera att jag la timmar på fel saker utan att inse det själv…och tillslut bar det rakt in i väggen. Ingen kan vara bäst på allt. Men det var där mina krav på mig själv låg. 

Så genom att du vågar ta den fighten med din anställda (eller dig själv) så kommer du att inte bara rädda företagets ekonomi och produktivitet utan även personen. 

Lycka till!

Din inre 11-åring - Våga tro på dig!

Idag hade jag äran att vara med på Skaraborgs Sessions på Arena Skövde. Skaraborg Sessions är ett nätverk deluxe med spännande föreläsare varje gång. Bland annat har Foppa, Pärleros (Framgångspodden) och Isabella Löwengrip föreläst om framgångsrikt företagande, utveckling och mycket mer.

Idag var det Anders Carlsson som inspirerade alla entreprenörer och storföretag med sin resa och sina tankar. Han berättade med ödmjukhet, humor och värme om vad som är viktigt på riktigt och att vi måste träna på att bli snälla mot oss själva.

Andreas som skrivit hits till många av de stora artisterna, haft en Broadway produktion, varit Idol-juryn och startat en makalös skola (Academy of music and Business) inspirerad av Hogwarts berättade att det viktigaste för att nå sina drömmar är att behålla sin naivitet- den inre 11-åringen- och ha en oövervinnerlig tro på sig själv.

Det är så sant. Om man vågar tro på sig själv och vågar drömma stort så finns det inget som stoppar en. Min 11-åring är helt övertygad att jag ska nå min dröm och mitt mål att föreläsa på ett fullsatt globen. Min fantasi har gjort det så tydligt att jag kan känna lukterna, se hur det ser ut från scenen och höra publikhavet bara genom att stänga ögonen.

Vad är din dröm? Och vad gör du för att nå dit? Våga tro på dig själv och göra det som gör dig glad och strunta i Nej-sägarna.

Ha en fantastisk vecka!

/Kristin Lönnsjö, Lönnsjö Coaching

PS Behöver du mer umf och självkänsla så kan du alltid köpa min bok 100%DU som guidar dig på vägen ;-) Du hittar den här https://widget.publit.com/lonnsjo-coaching_3550

Början av ett krispigt nytt år

Början av ett krispigt nytt år

Nytt fräscht år känns som ett krispigt Granny Smith-äpple. Allt är möjligt och året ligger som en omålad canvas. Coachningen kan hjälpa dig få blyertsdragen på plats så att du ved vad och var du ska fylla i med dina färger.